Meny
Engångskamera, bra eller dålig? Fotboll i Hjo

MyCube vill få dig att slippa Facebook och ”det digitala slaveriet”

Skriven den 19 november, 2010

Väldigt många använder Facebook för att synas på nätet, man skriver vad man gör och man lägger upp bilder. Allt detta lagras på Facebooks egna servrar. Man tänker inte så mycket på vad som kommer hända med allt, helt enkelt litar man på att Facebook kommer att behandla ens privata liv privat. Men vad händer om Facebook skulle byta ägare, eller gå i konkurs? Vem vet, de kanske raderar ens konto helt plötsligt. För de som använder Facebooks fotoalbum som sina egna fotoalbum och inte har backup på det i sin egna dator skulle det vara en katastrof!

Johan Staël von Holstein (grundare av Icon Medialab under IT-bubblan på 90-talet) lanserar nu en ny tjänst, MyCube Vault. Det är ett program som man installerar på sin dator och sedan kopplat till sina sociala medier, t.ex. Facebook, Youtube, och Twitter. Programmet tar sedan backup på allt man lagt upp och sparar det på datorn, inte på internet. I framtiden kommer det fler tjänster från MyCube, bl.a. ett community.

Johan Staël von Holstein är kritisk till att olika företag ska äga en massa information om privatpersoner som de rent tekniskt kan sälja och tjäna pengar på. Så här säger han:

“Det digitala slaveriet av jättar som facebook måste upphöra! MyCubes vision är att ge varje användare av sociala medier hundraprocentig kontroll över sina liv och identiteter på nätet. Precis som vi kontrollerar våra liv utanför webben. Det första steget att uppnå full kontroll är att äga och kontrollera sitt eget content, såsom bilder, kontakter, chat-historik, anteckningar osv. i sitt eget hem på sin alldeles egen plattform. MyCubes Vault gör just detta. Power to the people! Inte åt Mark Zuckerberg!”

Tjänsten är gratis att använda, Johan säger själv att: ”Jag gör en gratistjänst som denna för att jag inte vill att mina barn ska växa upp i en värld uppbyggd av Facebook och Google”.

Programmet är i nuläget släppt i en betavariant, det är inte perfekt, det slukar mycket av datorns processorkraft. Det bästa vore om programmet kördes när datorn inte används till annat men så verkar det inte vara i nuläget. Men som sagt, det är en beta så det kommer antagligen en bättre variant snart.

För mer information se MyCube.com

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än