Meny
Fotboll i Hjo Engångskamera, bra eller dålig?

Hur ska man ljussätta när man fotograferar?

Skriven den 3 december, 2010

Något som är väldigt viktigt vid fotografering är ljuset. Naturligtvis är det viktigt på så sätt att det inte skulle blivit någon bild utan ljuset men det är också viktigt hur ljuset faller in på objektet. Skillnaden mellan en bra bild och en väldigt bra bild är ofta just ljuset.

Fotograferar man utomhus så är det inte så mycket man kan göra för att ändra på ljuset förutom att byta vinkel (om man inte vill använda blixt eller reflexskärm). I studio däremot har man alla möjligheter att påverka ljuset som man vill ha det. Naturligtvis är det ingen garanti att man får ett perfekt ljus om man har en studio och blixtar, man måste placera dem rätt också. Man blir aldrig fullärd om ljussättning.

Ett bra sätt att lära sig tycker jag är att titta på andras bilder och försöka lista ut hur de gjort och sen testa och se hur man lyckats. Jag tycker att det är bra för då kan man föreställa sig i fantasin hur man vill att ljuset ska bli och sen lättare få till det i verkligheten när man ska fotografera.

Naturligvis kan man snegla på hur andra gjort också. Jag har hittat en webbplats där olika fotografer visar sina bilder och dessutom avslöjar hur de ljussatt, ibland är det blixtar, ibland inte.

Du hittar den på: lightingforphoto.com

Ljussättning

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än