Meny
Fotboll i Hjo Engångskamera, bra eller dålig?

Sevärdhet 54 – Rumskullaeken

Skriven den 11 december, 2013

Rumskullaeken – Sveriges största träd

Rumskullaeken / KvillekenOm man bestämmer sig för att något man har ska bli en sevärdhet så är regel nummer ett (enligt mig) att bestämma sig för vad den ska heta. Rumskullaeken, sveriges största/äldsta träd, har fått två namn.

Mitt i ”Emil-i-Lönneberga-land” ligger Rumskulla. Där borde eken (enligt ett av dess namn) rimligtvis vara. Det är nästan sant. I en liten lanthandel i Rumskulla fick jag veta att Rumskullaeken också har namnet Kvilleken. Det betyder att vi fick fortsätta att åka nästan 1,5 mil till för att nå den fruktade eken. Kvilleken ligger i Norra Kvill nationalpark och är antagligen dess märkligaste sevärdhet.

Jag hade läst att eken redan för 230 år sedan hade varit så stor att bönderna använt den som redskapsskjul. Därför hade jag föreställt mig en enorm ek som nu rimligtvis borde vara så stor att det nästan fanns salar att gå in i. Som vanligt hade min fantasi skenat iväg alldeles för långt. Rumskullaeken hade nog inte funnits kvar nu om inte någon bestämt sig för att den var en sevärdhet värd att bevara. Väl på plats fann jag en ek som enligt uppgift ska ha en omkrets på 13 meter i brösthöjd. Jag tror att det hade varit minst 23 meter i diameter om ingen brytt sig om att reparera den, eller ingen omkrets alls. Det visade sig att den över 1000 år gamla eken hålls på plats med hjälp av wire och stag. Skulle inte dessa hjälpmedel använts så är jag alldeles övertygad om att den skulle brakat ihop för länge sedan och i bästa fall använts till att värma upp någon stuga i närheten.

Angående de där salarna, det fanns inga salar. Om eken skulle användas som redskapsskjul nu så skulle de nog bli ganska våta när regnet piskar på. De kan lika gärna ställas utanför. Eller helst en bra bit därifrån, ifall eken skulle få för sig att trotsa mänskliga ansträngningar att hålla den på plats och helt sonika braka ihop.

Rumskullaeken, eller Kvilleken, är i sanning en märklig sevärdhet. Den är värd att så, kanske inte så mycket på grund av att den är en stor ek, utan mer för det desperata försöket att behålla en sevärdhet mitt ute i ingenmasland. Men jag måste ändå erkänna att den var stor, imponerande stor.

Eken finns att beskåda i Norra Kvill naturreservat, ci 2 mil norr om Mariannelund i Småland. Det finns mer att läsa om den till exempel här eller här.

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än