Meny
Fotboll i Hjo Engångskamera, bra eller dålig?

Sveriges 100 märkligaste sevärdheter

Skriven den 27 september, 2011

I somras fick jag en bok som heter Sveriges 100 märkligaste sevärdheter. Det var en bok som passade mig perfekt! Författaren Fredrik Kullberg har sammanställt, som boktiteln skvallrar om, Sveriges hundra märkligaste sevärdheter och rangordnat dem i en ”märklighetsskala”. Så här skriver Fredrik i förordet:

”Mycket udda, besynnerligt och gammaldags döljer sig i det på ytan så moderna och strömlinjeformade Sverige. Den här boken är en guide till landets 100 märkligaste sevärdheter. Regalskeppet Vasa, Liseberg och Skansen är inte med. Det är jättefina attraktioner, javisst, men dem kände du redan till. Och då är de ju, på sätt och vis, inte så märkliga längre.
Jag vill i stället berätta om mer okända platser och företeelser, som har en egendomlig historia eller är konstiga på något annat sätt.
Sånt där man skriver hem om, eller gärna berättar om för förundrade kompisar och grannar. Mitt främsta kriterium har varit att det ska kännas kul eller så märkligt att man inte riktigt tror att det är sant. Mycket nöje. Sverige är konstigare än man tror.”

Jag har besökt flera av dessa platser, många gånger enbart därför att jag hittade dem i boken. Jag kommer nu att börja publicera dem här, så håll ögonen öppna!

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än