Meny
Fotboll i Hjo Engångskamera, bra eller dålig?

Sevärdhet 64 – Färjan Lina

Skriven den 2 oktober, 2011

Färjan Lina i Töreboda

I lördags hade jag vägarna genom Töreboda. Det var tät dimma när jag stannade till vid järnvägsstationen och fick syn på en skylt om färjan ”Lina” som går över Göta Kanal. Jag gick dit och tittade hur det såg ut och naturligtvis tog jag några bilder.

På andra sidan kanalen fanns ett hus och när jag närmade mig klev en kille ur huset och undrade om jag ville åka över. Jag sa att jag bara var nyfiken. Han berättade för mig att det kostar 1 krona att åka, tur och retur. På min fråga om han tjänade bra på det svarade han att han fick en fast lön från kommunen. Killen, eller ”Kaptenen” som jag kallade honom när han inte hörde mig, frågade mig återigen om jag ville åka över. Då kom jag på att jag inte hade en krona med mig, det är så här lite i efterhand tråkigt att jag inte hade det eftersom det skulle varit roligt att ha åkt över en gång.

Så här skriver Töreboda.com om färjan:

Färjan Lina är Sveriges utan jämförelse minsta reguljära färja. Den går tvärs över Göta kanal inne i Töreboda samhälle och den korta färden tar bara 15-20 sekunder.

Företelsen att transportera folk över kanalen startade 1918 av en pensionerad lokförare vars namn var Oskar Lindhult. Han ”vickade” en eka fram och tillbaka över kanalen.

Priset var då 5 öre. År 1930 tog ”skepparn” Karl, Färje-Karl, Andersson över. Han fick tillstånad att spänna en lina över kanalen där av ”Färjan Lina”.

”Kaptenen” berättade att färjan går i några dagar till, på tisdag (4/10 2011) är sista dagen för säsongen. Jag kom i min egen slutledningsförmåga fram till att Färjan Linas säsong är lika lång som Göta Kanals säsong. Bredvid låg en bro som jag antar kommer att läggas på plats på tisdag.

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än