Meny
Fotboll i Hjo Engångskamera, bra eller dålig?

Sevärdhet 45 – Blomstergården

Skriven den 8 november, 2011

Blomstergården i Eringsboda

Den extremt envise torparen Verner Svensson förvandlade för många år sedan en stenig och vattensjuk mark till en exotisk trädgård, mitt ute i skogen.

På hemsidan skriver de:

”Verner var intresserad av botanik. Fick gärna vara vackert, och allra helst något underligt som naturen själv hade skapat. De vanligare ”finare” trädgårdarna var oftast prästgården eller storbondens. En allé, raka rosenrabatter, köksträdgård och lite fruktträd tillsammans med en större gräsmatta runt huset. En sådan trädgård intresserade inte Verner. Nej, konstiga och exotiska växter skulle det vara. Många bytte han till sig av sjömän och sjöofficerare från Karlskrona. Något fick han tag på långt ute i skogen. Konstiga trädrötter, fossila stenar och främmande växter, blev till en trädgård som ingen tidigare hade sett, än mindre förstod sig på.”

Folket som bodde i närheten började bli nyfikna på den märkliga trädgården och Verner satte upp skyltar med ”Obehöriga äga ej tillträde” och ”Försvinn härifrån”, men detta gjorde bara att folk blev mer nyfikna så 1946 gav han med sig och lät besökare beskåda hans trädgård. De fick lägga en slant i en skorsten till ett litet hus för att betala för sig och då startade en vevgrammofon så att besökarna kunde gå in till marschmusik.

1981 slogs trädgården igen men är nu återigen öppen med nya ägare.

När vi passerade Eringsboda i somras svängde vi naturligtvis fram till Blomstergården. Tyvärr så kom vi för sent, det var nämligen två dagar efter att de stängt för säsongen. Istället för att gå in i parken och se alla egendomligheter där (det finns sagofigurer och Törnrosaslott också) så fick vi titta på utsidan. I anslutning till parken fanns även en liten camping med kiosk och tennisbana. Man kan säga att de sett sina bästa dagar.

www.blomstergardeneringsboda.se

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än