Meny
Engångskamera, bra eller dålig? Fotboll i Hjo

Sevärdhet 01 – Kvarntorpshögen

Skriven den 15 november, 2011

Kvarntorpshögen i Kumla

En miljöskandal och samtidigt Sveriges märkligaste sevärdhet. Så kan man beskriva Kvarntorpshögen strax öster om Kumla. En gigantisk rykande skräphög som kokar inuti.

Under andra världskriget ströps oljetillförseln till Sverige och 1940 bestämde regeringen att, nu skulle det utvinnas olja ur oljeskiffer! Eftersom det fanns gott om sådant i Kvarntorp så fick det bli där produktionen skulle vara. 1942 startade maskineriet. Slagget som blev över återvanns inte på något sätt utan lades på hög i närheten. Högen växte och växte fram till första Oktober 1966 då oljeverket stängde för gott. Högen hade då blivit ungefär 100 meter hög.

Nu syns det inte att det är en gigantisk skräphög, det ser ut som ett litet berg eller en stor kulle, välj själv. Det växer gräs och träd som på alla andra kullar. Dessutom ryms en stor konstutställning samt en slalombacke.

För att komma upp på Kvarntorpshögen kan man antingen ta bil upp, det går er serpentinväg upp, eller så går man i trappan. 427 trappsteg känns kan jag tala om. För mig som inte är överdrivet vältränad i alla fall. Väl uppe på toppen kan man beskåda konstutställningen vid namn ”Konst på hög”. Den ena märkliga skulpturen efter den andra finns att se, bland annat finns en stor Noas ark och en miniatyr av Lars Wilks Nimis. Mitt i allt kommer en skidlift upp.
Går man bara lite åt sidan ser man små varningsskyltar. ”Hett område, tillträde förbjudet.” Det är så att på något underligt sätt brinner det fortfarande nere i högen. Jag är ingen kemist så jag ska inte göra några uttalanden om hur detta går till men hur som helst så ryker det ut marken. Det påstås att det bara är vatten som ångar upp men det luktar ändå illa.

Men hur går det då med slalombacke om det kokar i marken? Enligt en person som åkt utför på Kvarntorpshögen så finns det, de åren det finns snö, gott om snö i pisten. Men skulle man försöka åka offpist så kan man helt plötsligt stöta på helt snöfria fläckar där det ryker ur marken.

Jag rekommenderar absolut ett besök på Kvarntorpshögen, det är verkligen Sveriges märkligaste sevärdhet. Heter man Johansson får man dessutom ett trevligt välkomnande. Det står nämligen ”Johansson” i stora bokstäver i sann Hollywoodanda. Välkommen alla Johansson!

Kommentarer

Kommentarer

  1. Snygg presentation av de platser du har besökt, både ”förstasidan” med alla platser samlade till bilderna i respektive artikel. Alltid kul med personliga texter:)

    Kommentar av Elisa den 2 mars, 2017 kl 23:29
  2. Tack! Ja jag vill gärna skriva en egen personlig text för att beskriva lite av min egna upplevelse.

    Kommentar av Erik den 6 mars, 2017 kl 21:00