Meny
Fotboll i Hjo Engångskamera, bra eller dålig?

Sevärdhet 05 – Nimis

Skriven den 20 november, 2011

Nimis – Sveriges mest omstridda konstverk

”Vet du hur man kommer till Nimis?” Vi stannade till vid en restaurang utmed vägen och frågade en man som arbetade där, men som för tillfället stod vid lastbryggan och tog en rökpaus. Vi fick tydliga instruktioner och en liten varning för att det skulle vara ”tuff terräng”. Fortsätt rakt fram, sväng vänster upp mot Himmelstorpsgården, parkera och följ skyltarna mot Nimis.

Den första biten skrattade vi åt att det skulle vara en tuff terräng, man skulle ju nästan kunna åka rullstol här. Det skulle visa sig att det bara var den första biten som var lätt att ta sig fram. Efter en stund började det bli svårare att gå och dessutom lutade det så mycket att man fick se upp så att man inte kanade åt sidan. Efter den ungefär två kilometer långa vandringen i den, mycket riktigt, tuffa terrängen var vi äntligen framme. Första intrycket var helt enormt, det var verkligen större än jag hade anat!

Nimis består av en massa brädor och pinnar skulle man kunna säga. Lars Vilks har snickrat på spektaklet ute i naturreservatet på Kullahalvön sedan 1980. Eftersom det är i ett naturreservat så är det naturligtvis olagligt, ett svartbygge helt enkelt. Domstolarna anser att Nimis ska bort, samtidigt är det ett populärt turistmål med runt 30000 besökare om året. Strax intill Nimis ligger ännu ett byggnadsverk, Arx, även det signerat Lars Vilks. Det består av 150 ton sten och betong.

Som om inte detta vore nog med galenskap så har herr Vilks även utropat den fria staten ”Ladonien” i området, ibland är han där i egen hög person och framför Ladoniens nationalsång, plumset av en sten som landar i vattnet.

När jag såg Nimis blev jag som ett barn på nytt, jag glömde genast bort att jag var trött i benen och började klättra direkt. Allt kändes så rejält på något sätt, jag blev nästan irriterad på att en brädhög som ser ut att ramla isär vilken sekund som helst kunde vara så stabil! Efter, jag vet inte hur lång tid, var det dags att gå tillbaka. Då kom tröttheten tillbaka i benen igen, det kändes som en evighet innan jag fick sätta mig i bilen.

Nimis ligger på Kullahalvön strax norr om Höganäs i Skåne. Parkera vid Himmelstorpsgården och följ träskyltarna mot Nimis, precis som vägbeskrivningen vi fick vid restaurangen.

Små tips inför ett besök:
Ha bra skor på fötterna som går bra att klättra i. Ha god tid på er och sist men inte minst, ta med något att dricka, det hade inte jag…

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än