Meny
Fotboll i Hjo Engångskamera, bra eller dålig?

Sevärdhet 52 – Metallica-stenen

Skriven den 13 maj, 2012

Ett vallfärdsmål för hårdrockare

1986 var året, September var månaden och 27 vad datumet. Metallica hade haft konsert i kungliga huvudstaden Stockholm och de var på väg i turnébussen med målet Köpenhamn. Strax norr om Ljungby fick bussen sladd. Bassisten Clifford Lee Burton flög ut genom en ruta precis innan bussen välte, rakt över honom. Han dog omedelbart.

20 år senare hade fansen samlat ihop pengar för att lägga en minnessten på platsen. På stenen syns Cliff Burton leende tillsammans med raderna ur en av hans låtar:

Cannot the kingdom of salvation take me home.

I boken ”Sveriges 100 märkligaste sevärdheter” står det att hårdrockare vallfärdar till platsen för att offra rosor, dödskallearmband och cigaretter. Den dag jag var där låg det några torkade rosor på stenen och några ljuslyktor stod bredvid.

Stenen finns att beskåda i Dörarp, cirka 1,5 mil norr om Ljungby, utmed gamla E4:an. Jag hade läst att det skulle vara vid värdshuset Gyllene Rasten, när jag åkte på E4:an för några år sedan såg jag skylten med Gyllene Rasten utmed vägen, men nu var den borta. Det blev till att hitta det på annat håll, som tur var åkte jag med infödingar från trakten så det löste sig ganska snabbt. Väl framme förstod jag varför skylten var borta, Gyllene Rasten hade nog sett sina bättre dagar, kvar var bara ett fallfärdigt hus. Kanske inte den finaste grannen till en minnessten.

Kommentarer

Kommentarer

  1. Cigaretter? Varför cigaretter?

    Kommentar av André den 13 maj, 2012 kl 09:28
  2. Jaa du, jag har faktiskt ingen koll på det.

    Kommentar av Erik Forsberg den 13 maj, 2012 kl 16:12