Meny
Engångskamera, bra eller dålig? Fotboll i Hjo

Sevärdhet 38 – Grimeton

Skriven den 17 juli, 2012

Grimeton – Mastig radiohistoria

Under 1920-talet byggdes ett antal radiostationer världen över som gjorde det möjligt att kommunicera snabbt, man behövde inte längre vänta på att brev skulle komma fram. Grimeton är numera den enda kvarvarande radiostationen i nätverket i ursprungligt skick som fortfarande fungerar och togs därför upp i UNESCO:s lista över världsarv 2004.

När vi kom till Grimeton blev jag som ett barn på nytt (om nu barn är intresserade av gamla radiosändare), ungefär som när vi var på Nimis, dock bör man INTE klättra i Grimetons master eftersom de största är 127 meter höga. Som vanligt kom vi dit fel tid och ”muséet” var stängt men man kunde ändå gå runt bland masterna och läsa på små skyltar. Jag vet egentligen inte vad det var som fascinerade mig med Grimeton men på något sätt passade det mig, kanske för att det är så stort, fortfarande fungerar och ändå inte används. På Grimetons storhetstid anställdes många personer från trakten och stationen var en stor arbetsgivare.

Jag hoppas att jag någon gång passerar när det är öppet och man får komma in och se mer än masterna och byggnaderna utifrån. Även till denna sevärdhet kan jag starkt rekommendera ett besök.

Hur hittar man då till Grimeton? Åk på E6:an utanför Varberg, kolla österut, där syns det tydligt från motorvägen. Det är även tydligt skyltat vilka avfarter man ska ta.

www.grimetonradio.se

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än