Meny
Fotboll i Hjo Engångskamera, bra eller dålig?

Sevärdhet 66 – Agentmuséet

Skriven den 1 augusti, 2012

Mitt namn är Schäfer, Gunnar Schäfer.

I småländska Nybro finns något så speciellt som ”världens första” James Bond-museum. Ägaren Gunnar Schäfer går verkligen in i sin roll och har till och med bytt namn så att han numera även heter James Bond.

När Gunnar Schäfer var 2 år försvann hans pappa, när han några år äldre såg sin första Bond-film blev han helt fast. Sedan dess har har samlat på Bond-prylar och verkligen snöat in på Bond, som blev en slags fadersgestalt för honom.

När vi klev in i muséet, som är öppet alla dagar utom söndagar, möttes vi av James Bond (Gunnar Schäfer) i egen hög person. När han fick höra att jag bor i Skövde blev han alldeles till sig och sa att det funnits en högskolekurs i just James Bond där tidigare. Vi betalade de 75 kronorna inträdet kostade och gick in för att beskåda underverket. Herr Bond startade sin egenproducerade film om sig själv i muséets lilla biograf. Efter att ha sett den förstår man ännu mer varför Gunnar Schäfer varit med i Filip och Fredriks ”Hundra höjdare”.

BMW Z3, originalbilen från GoldeneyeSakerna som är utställda på muséet är mest kopior på saker som varit med i filmerna, bland annat en guldpistol (The man with the golden gun), en låtsasguldtacka (Goldfinger), en metallkäke liknande den som Jaws hade i filmerna samt ett försök att efterlikna M:s kontor (med en svensk skrivmaskin och telefoner från Televerket). Vill man så får man testa att spela i muséets lilla casino. Det finns även originalaffischer från filmerna och en BMW Z3 som varit med i filmen Goldeneye, det är lite imponerande ändå.

Originalaffischer från filmernaM:s kontor med bibliotek

Bond-muséet, eller 007-muséet, finns på Emmabodavägen 20 i Nybro, väster om Kalmar. Om det är värt ett besök eller ej får ni själva avgöra, jag har i alla fall fått prata med James Bond.

www.007museum.com

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än