Meny
Fotboll i Hjo Engångskamera, bra eller dålig?

Sevärdhet 37 – Vaholms Brohus

Skriven den 7 september, 2012

I Tidan, utanför Skövde, finns Sveriges antagligen enda brohus. Ett brohus är precis som det låter, en bro med ett hus på. Varför man bygger ett brohus kan man fundera på, det skulle kunna vara för att skydda själva bron från regn och röta men det finns säkert andra anledningar också, kanske helt enkelt bara därför att man kan…

Den 34 meter långa bron över ån Tidan (jag antar att samhället fått namnet efter ån) är en hängverksbro, vad det innebär kan man läsa på den detaljerade skylten som finns i huset. Den byggdes någon gång mellan 1830 och 1880 då den fanns med på kartor för första gången. Bron i sig är egentligen inte så märkvärdig, det är tydligen en helt vanlig bro, samma sak med huset, det är ett vanligt hus egentligen (som har en stor öppning i varje kortända och inga fönster). Det är kombinationen som är konstig. Det finns gott om brohus i USA, Tyskland och Schweiz men inte i Sverige. Det är till och med amerikanska brohusentusiaster som varit vid Vaholm och tagit med brohuset i sina förteckningar över världens övertäckta broar.

Trots att brohuset renoverats med jämna mellanrum genom åren var det i början av 1980-talet i så dåligt skick att det fick stängas för biltrafik. När sedan Vägverket firade 150-årsjubileum 1991 så tyckte de att det i stort sett lika gamla brohuset var bra att fira tillsammans med. De monterade ned alltihop, renoverade brohuset och byggde upp det igen så att det skulle finnas kvar ett tag till.

När jag besökte platsen så var bron återigen stängd för biltrafik, det har ju trots allt gått över 20 år sedan renoveringen.

Hur hittar man då till Vaholms brohus?
Man åker till Tidan, där för övrigt Bert Karlsson är uppväxt, några hundra meter norrut mot Töreboda ser man ett hus ute på en åker väster om vägen. Där finns brohuset.

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än