Meny
Engångskamera, bra eller dålig? Fotboll i Hjo

Sevärdhet 12 – Furillen

Skriven den 13 januari, 2014

Furillen, en märklig och exklusiv paradisö?

På något märkligt sätt har någon sett potential i den lilla ön Furillen med en nedlagd fabrik som ligger utanför Gotland. När man kommer till det gamla kalkbrottet vid fabriken på Furillen så ser det ut som ett helt vanligt gammalt grustag som ingen rört på en massa år. Det låter inte så inspirerande men OJ vilken sevärdhet det är!

Furillen Fabriken

Den gamla fabriken på Furillen har blivit förvandlad till ett superdesignat hotell som är känt runt om i hela världen för sin design och arkitektur. Hotellet öppnar för säsongen runt midsommar och stänger igen ungefär i september. Hotellet har i stort sett fullbokat hela säsongen så det gäller att vara ute i god tid för att få rum. Det mest udda tycker jag är att man kan hyra eremitkojor ute vid havet. De 8 kvadratmeter stora kojorna ligger på den södra delen av ön och är, enligt personalen, nästan omöjliga att hitta om man inte vet var de finns. De har en Hästensäng, en kamin, ett bord, en stol och en hylla. Ingen el. Ingen mottagning på mobilen. Första natten i eremitkojorna kostar (just nu) 5000 kr, andra natten 500 kr, tredje natten 50 kr, fjärde 5 kr och sen får man femte natten på köpet.

FurillenPå hotellet finns också en restaurang, de skriver själva så här på sin hemsida:

Vår restaurang serverar menyer baserade på lokala råvaror som vi delvis producerar själv på vår gård en mil ifrån hotellet eller andra råvaror som är i säsong på ön. Menyerna skapas fokus på lokala råvaror i säsong som kryddas med de örter och blommor som växer på Furillen.

Den restaurangen kan jag rekommendera, blande de olika restaurangerna vi år på under vår gotlandsvecka så var nog Fabriken Furillens restaurang den bästa.

Om man nu inte tycker att det är nog med att se en gammal ombyggd fabrik så finns det mycket mer att se, allt gammalt som användes när fabriken var igång verkar finnas kvar. Allt från gamla byggnader till grushögar och järnvägsvagnar. Dagen vi var där var det så fruktansvärt varmt, annars hade jag nog kunnat gå där hela dagen och kolla på allt.

Nästa gång jag är på Gotland så måste jag absolut åka tillbaka till Furillen. Naturen på ön ska tydligen också vara helt fantastisk, den får jag kolla närmare på nästa gång. Den är populär och känd bland fotografer världen över, flera modefotograferingar har ägt rum där och flera skivomslag har bilder från Furillen.

Det finns mycket att skriva om denna märkliga ö / märkliga sevärdhet men jag får nog stanna här. Något ska du väl upptäcka själv också när du kommer dit.

www.furillen.com

Furillen Furillen Furillen Furillen Furillen

Kommentarer

Kommentarer

Inga kommentarer än